Kruikenstad Ribs
Of je nu carnaval aan het vieren bent of jezelf voorbereidt op een dag vol hossen, de Kruikenstad Ribs zijn alles wat je nodig hebt! We nemen de tijdloze bereidingswijze van Spare Ribs en geven er een carnavalstwist aan voor een onvergetelijke snack. De magie begint met de overheerlijke Goudfrik frikandellen, met zorg gerangschikt op een spies om de klassieke uitstraling van Spare Ribs na te bootsen. Ingesmeerd met Sriracha en een overheerlijke rub, die een diepe en rijke smaaklaag toevoegen aan elke hap. Uiteraard worden ze doordrenkt met de Schrobbeler tijdens het insprayen. En we maken dit gerecht af met een royale laag glanzende barbecuesaus. Vanzelfsprekend worden de Kruikenstad Ribs geserveerd met een speciale groene- en een verrassende oranje saus, geïnspireerd op de kleuren van Kruikenstad. Laat het feest beginnen! 🎊🍻
Voorbereiding – 30 minuten
Bereiding – 45 minuten
Opeten – 10 minuten en om de paar minuten een shot Schrobbeler
Check onze Instagram 📸 om te zien hoe wij deze heerlijke Kruikenstad Ribs hebben klaargemaakt!
Ingrediënten
Kruikenstad Ribs
- 18 (Goudfrik) frikandellen
- 2 el Sriracha
- Rub (Braairub No.2 – De Fik Erin)
- 100 ml Schrobbeler (maar haal maar gewoon een fles 💚🧡)
- 4 el BBQ-saus
- Rookchunks whisky
Schrobbeler Cocktail Saus
- 4 el Mayonaise
- 100 ml Slagroom
- 2 el Ketchup
- Shotje Schrobbeler
- 1 tl Worcestersaus
- 2 tl Paprikapoeder
- Sap van een kwart citroen
- Peper en zout
Spicy Jalapeño saus
- 4 el Mayonaise
- 1 Jalapeño peper
- 15 gram Peterselie
- 3 takjes Koriander (of wat extra Peterselie als je geen koriander lust)
- 1 Limoen
- Scheutje Schrobbeler
- Peper en zout
Benodigdheden
- Spiezen
- Spray-trigger
- Kwast
- Hittebestendige handschoenen
- Kom
- Maatbeker
- Staafmixer
Of bestel het Kruikenstad Ribs pakket, voor alle BBQ-accessoires en smaakmakers!
Voorbereiding
Maak je kamado of barbecue klaar voor indirect garing. Steek je kamado aan en verwarm tot 130 graden.We gaan de Kruikenstad Ribs geheel indirect bereiden.
Ontdooi de frikandellen. Als je ontdooid zijn kan je ze makkelijk doormidden snijden, zodat je in totaal 18 losse frikandellen hebt. Rijg ze nu per 8 aan een spies. Smeer ze vervolgens, met een siliconen kwast, in met de sriracha saus. Breng daarna de rub aan en verdeel deze over de frikandellen.
Zorg nu dat je alle ingrediënten al klaar hebt liggen, om de groene en oranje sauzen te gaan maken. Dit doen we namelijk terwijl we de Kruikstad Ribs op de barbecue hebben liggen.
Bereiding
Gooi 1 of 2 houtchunks op je kolen. Leg je Kruikenstad Ribs op rooster van de kamado. We gaan ze eerste 30 minuten garen, waarbij je ze om de 10 minuten insprayed met Schrobbeler. Zet hiervoor je spray-trigger in een fles Schrobbeler of giet het in een andere sprayfles. In de tussentijd gaan we verder met het maken van de sauzen.
Vergeet tussendoor trouwens niet af en toe een shotje Schrobbeler te nemen, wel zo belangrijk 🥃
Pak er een kom of hoge beker bij om alle ingrediënten voor de Schrobbeler Cocktail Saus bij elkaar te voegen. De mayonaise kan je kant-en-klaar pakken (Zaanse Mayonaise is hier erg lekker voor), maar je kan de mayonaise ook zelf kloppen, zoals wij hebben gedaan. Maar we begrijpen dat je tijdens carnaval wel iets beters te doen hebt dan mayonaise kloppen 🥳 Je kan alle ingrediënten gewoon bij elkaar gooien, daarna pak je de staafmixer erbij en mengt alles goed. Is hij niet oranje genoeg, dan kan je er nog wat extra paprikapoeder of ketchup bij doen. Is je saus mooi en smaakt hij goed? Schenk deze alvast in een bakje.
Ook voor de Spicy Jalapeño saus pak je een kom of hoge beker. Als eerste snijd je de jalapeño in ringen. Verwijder de zaadjes, tenzij je van echt pittig houd, dan kan je ze erin laten zitten. Voeg nu weer alle ingrediënten toe, behalve de limoen. De limoen mag je nu raspen boven je kom of beker en daarna knijp je nog het sap een helft uit. Pak je de staafmixer er weer bij een meng alles goed door elkaar. Is hij niet groen genoeg, dan kan je er nog wat extra peterselie bij doen. Is je saus mooi en smaakt hij goed? Schenk ook deze in een bakje.
Als het goed is heb je tijdens het maken van de sauzen ook de frikadellen gespray en liggen ze er nu een half uurtje op. Pak nu je BBQ-saus erbij en smeer de Kruikenstad Ribs royaal in. Doe de deksel weer dicht en ze mogen vervolgens nog een kwartiertje op de kamado blijven liggen.
Dan is het moment daar, neem nog een shotje Schrobbeler, en doe je hittebestendige handschoenen aan. Leg de Kruikenstad Ribs neer op een mooie plank en zet je kommetjes met saus erbij. Geniet nog even van het resultaat en roep nu al je vrienden erbij, allaaaaaf! 💚🧡
Smakelijk 🔥