Pita Kruikano
Carnaval in Kruikenstad draait om hossen, blèren en… goed eten! En als er iets is wat je na een paar pilskes en een polonaise nodig hebt, is het een stevige hap. Bij Pitmeesters weten we dat de BBQ het antwoord is op échte trek, daarom: de Pita Kruikano! Een kruising tussen een Mexicano en een dönerbroodje, met een vleugje BBQ-magie.
Deze snack is lekker pittig, vet genoeg om je motor draaiende te houden en bomvol smaak. Perfect voor een late avond na het feesten, of gewoon als je zin hebt in iets speciaals van de BBQ.
Dus steek die BBQ aan, zet je carnavalskraker op repeat en maak zelf deze legendarische Pita Kruikano. Want waarom zou je wachten op de frituur, als je ‘m zelf nog beter kunt maken? 🔥🎭
Voorbereiding – 15 minuten
Bereiding – 35 minuten
Opeten – 5 minuten en vooraf een shot Schrobbeler
Check onze Instagram 📸 om te zien hoe wij deze nu al legendarische Pita Kruikano hebben klaargemaakt!

Ingrediënten
Pita Kruikano (voor een man of 10)
- 10 (Mora) Mexicano’s / Carrero’s
- 5 (Mora) Frikandellen
- 100 ml Schrobbeler (maar haal maar gewoon een fles 💚🧡)
- Curry dust van Saus.Guru
- 10 Grote pitabroodjes
- Tomaat
- Komkommer
- Ijsbergsla
- Rode ui
Groene Kruiksaus
- 10 el Knoflook saus (bijvoorbeeld van Calvé)
- 15gr Peterselie
Oranje Kruiksaus
- 10 el Madame Jeannette Mayonaise van Saus.Guru
- 3 el Sriracha saus
- Een flinke scheut Schrobbeler
Benodigdheden
- Houtskool
- LetzQ Spit
- Spray-trigger (of een Spray Bottle)
- Hittebestendige handschoenen
- LetzQ Spit as houder
- Kaasschaaf
- Tang
- Skillet of andere pan
- Maatbeker
- Staafmixer
- Snijplank
- Vleesmes
- Universeel mes
Voorbereiding
Maak je kamado of barbecue klaar voor directe garing en verwarm deze tot 200°C.
Zorg dat de Mexicano’s niet meer volledig bevroren zijn. Zo kan de spies van het spit er makkelijker doorheen, zonder dat de Mexicano’s breken. Je kunt ze hiervoor even kort in de magnetron verwarmen of ze op kamertemperatuur laten liggen. Stapel de Mexicano’s met de ribbelkant tegen elkaar op en steek de spies erdoorheen. Draai vervolgens de klemmen goed vast.
Zorg nu dat je alle ingrediënten klaar hebt liggen om de groene en oranje sauzen te maken en de groenten te snijden. Dit doen we namelijk terwijl de Kruikano’s op de barbecue liggen.

Leg het spit op je BBQ of kamado en laat het lekker ronddraaien. Spray om de 10 minuten wat Schrobbeler over de Mexicano’s. Dit geeft het pittige vlees een lekkere, kruidige smaak. Gebruik hiervoor je spray-trigger in de fles Schrobbeler of giet het in een andere sprayfles. Heb je nog een extra BBQ? Dan kun je daar je pita-broodjes in opwarmen. Anders kan je ze ook gewoon in een broodrooster doen. Spray de pita-broodjes eenmalig in met wat Schrobbeler voor extra smaak, maar ook voor een knapperig effect door het vocht.
In de tussentijd ga je verder met het maken van de sauzen. En vergeet vooral niet om af en toe een shotje Schrobbelervoor jezelf in te schenken, goed voor de stemming! 🥃
Pak een kom of hoge beker en voeg de ingrediënten voor de Groene Kruiksaus bij elkaar. Snijd de peterselie fijn. Wil je een extra groene kleur? Laat de peterselie dan even in warm water weken en haal deze er met een zeef uit voordat je het bij de saus voegt. Doe de knoflooksaus in een hoge beker, voeg de peterselie toe en gebruik de staafmixer om alles goed te mengen. Is je saus mooi en smaakt hij goed? Schenk ‘m dan in een spuitfles of bakje.
Doe hetzelfde voor de Oranje Kruiksaus. Meng de ingrediënten goed met de staafmixer en schenk de saus vervolgens in een spuitfles of bakje.
Als de sauzen klaar zijn, kun je de komkommer en tomaat in blokjes snijden en de rode ui in halve ringen. Meng de komkommer, tomaat en ijsbergsla in een kom en zet de rode ui apart.
Snijd nu de frikandellen met een kaasschaaf in kleine reepjes. Het beste doe je dit wanneer de frikandellen nog niet helemaal ontdooid zijn. Verhit een skillet en voeg de frikandelreepjes toe.
Terwijl je de sauzen maakt en de groenten snijdt, hebben de Mexicano’s inmiddels lekker op de BBQ liggen. Na een half uur, wanneer ze mooi donkerbruin en knapperig zijn, haal je de spies van het spit. Zet deze in een spit-as houder of op een snijplank. Snijd de Mexicano’s in kleine stukjes en voeg ze toe aan de skillet.
Voor een extra pittige kick, strooi wat curry dust over het vlees en geef het een flinke scheut Schrobbeler. Schep alles goed door elkaar en zet de skillet terug op de BBQ. Zet de kamado snel om voor indirecte bereiding en zet de skillet op het rooster. Schep regelmatig om terwijl je de broodjes voorbereidt.
Pak de pita-broodjes, die je net hebt verwarmd, en snijd ze open. Vul ze royaal met de Oranje en Groene Kruiksaus en voeg de groentemix en rode ui toe. Trek je hittebestendige handschoenen aan en haal de skillet van de kamado. Vul je broodje nu met de Mexicano- en frikandelmix. Als je broodje goed gevuld is, mag je er nog wat extra saus overheen spuiten.
En daar gaan we! Schenk je Schrobbeler glas vol, giet hem achterover en begin te genieten van je heerlijke Pita Kruikano. Alaaf! 💚🧡
Smakelijk! 🔥
