BBQ Tuna Tataki
Een gerecht dat laat zien dat je met vuur ook verfijning op tafel zet. Ruwe tonijn, kort en krachtig gegrild op gietijzer, krijgt een knapperige buitenkant en blijft binnenin mooi rauw. Serveer ‘m met frisse wakame, pittige wasabi-mayo, krokante tempura-zeewier en een hint van sojasaus – en je hebt een gerecht dat smaakt alsof het uit een high-end sushibar komt, maar gewoon van jouw BBQ komt.
Tataki is een Japanse grilltechniek die draait om snelheid en hitte: schroeien, draaien, klaar. Door deze techniek te combineren met een krachtige BBQ-sessie, ontstaat een gerecht dat zowel elegant als vol karakter is. Perfect als amuse of voorgerecht, maar eigenlijk gewoon té lekker om klein te houden.
Voorbereiding – 20 min
Bereiding – 15 min
Check onze Instagram 📸 om te zien hoe wij dit verfijnde gerecht met tonijn hebben klaargemaakt!

Ingrediënten
- 400g tonijn (saku-blok, bijv. uit de diepvries van Sligro)
- Angus & Oink Teriyaki rub
- Sesamolie
- Wakame
- Edamame boontjes
- Wasabi-mayo (Kewpie)
- Rode peper
- Tomasu sojasaus
- Tempura zeewier (original)
- 1 tomaat
- 1 avocado
- Saus.Guru Madamme Jeanette Mayo
- Sesamzaadjes
Benodigdheden
- Houtskool
- BBQ tang
- Snijplank & mes
- Gietijzer rooster
- Staafmixer
- Spuitzak (optioneel)

Voorbereiding
Snijd het saku-blok tonijn doormidden. Snijd de ene helft in blokjes van ongeveer 4×4 cm voor individuele porties. De andere helft laat je heel; deze snijd je na het grillen in plakjes voor de opmaak.
Wrijf alle tonijn in met een klein beetje sesamolie en bestrooi rondom met Angus & Oink Teriyaki rub.
Halveer de tomaat en zet apart – deze wordt later kort geroosterd op de BBQ.
Snijd de rode peper in flinterdunne plakjes. Zet de overige ingrediënten klaar voor de opmaak.
Laat je BBQ opwarmen tot ongeveer 250°C en zorg dat je gietijzeren rooster of pan loeiheet wordt.
Bereiding
Vet het rooster of de pan licht in met olie. Grill zowel de tonijnblokjes als het hele stuk tonijn aan elke kant ca. 45 seconden. Draai door tot je alle vier de zijden kort hebt dichtgeschroeid. De buitenkant is mooi gekorst, de binnenkant blijft rauw en mals – precies zoals tataki hoort.
Grill de edamame kort in een gietijzeren pannetje met een beetje sesamolie. Blus af met een klein beetje Tomasu sojasaus.
Grill de gehalveerde tomaat kort op de BBQ met het snijvlak naar beneden. Zet daarna apart. Maak vervolgens de saus: doe de gegrilde tomaat samen met het vruchtvlees van de avocado en een eetlepel Saus.Guru Madame Jeanette mayo in een hoge beker en gebruik een staafmixer om dit tot een gladde saus te mixen. Doe dit mengsel in een spuitzak.
Voor de blokjes: leg de tonijn in het midden van een klein bordje. Spuit er een beetje wasabi-mayo overheen. Leg daarop wat wakame en een dun schijfje rode peper. Verdeel de edamame boontjes speels rondom. drizzle wat sojasaus over het geheel.
Voor de plakjes: leg stukjes tempura zeewier op het bord. Spuit op elk stukje een toefje van de tomaat-avocado-madame-jeanette saus. Snijd het hele stuk tonijn in mooie plakjes. Leg op elk stukje zeewier een plakje tonijn, spuit er wat wasabi-mayo op en leg er een edamame boontje bovenop. Werk elk stukje af met wat geroosterde sesamzaadjes voor extra crunch en smaak.
Een klein bordje. Grote indruk.
